logo

Groenwerkgroep Abdij van Egmond

BEGINPAGINA     De werkgroep     Project Levende Aarde     De tuinen     Contact

De Abdij

De Abdij van Egmond heet voluit de Sint Adelbertabdij. De Benedictijner Abdij is vernoemd naar de missionaris, medewerker van Willibrord, die in deze streken actief is geweest.
De abdij is gebouwd op grond met eeuwenoude historie. Al rond het jaar 950 werd op de plek van de huidige Adelbertusakker (www.adelbertusakker.nl) een eerste houten klooster gebouwd. Dit gebeurde door Graaf Dirk I.

De later gebouwde stenen opvolger stond op een plek die nu behoort tot de tuinen van de huidige Abdij. Hier werd een groot kloostercomplex gebouwd met imposante Abdijkerk. In die tijd was het klooster een machtig religieus maar ook bestuurlijk centrum. De Graven van Holland stonden hier aan de basis van.
In 1573 werd het complex tijdens de 80-jarige oorlog geheel verwoest. Stenen van de ruïne zijn o.a. gebruikt om de stadsmuren van Alkmaar te bouwen.

de huidige abdij

Pas in de 20e eeuw werd begonnen met het herbouwen van een klooster op de huidige plek. In 1935 is het eerste deel van de huidige Abdij ingewijd. In 1950 werd het gebouw in zijn huidige voorkomen door paus Pius XII tot Abdij verheven. Architect A.J. Kropholler maakte het eerste ontwerp voor het huidige gebouw. Dit ontwerp is echter maar gedeeltelijk uitgevoerd. B.J. Koldewey heeft het complex voltooid.

de huidige abdij

De Abdij zelf is niet te bezichtigen. Enkel tijdens rondleidingen zijn delen toegankelijk. De tuin is voor een deel toegankelijk. Er is een rondwandeling mogelijk en er is een stilteterras aanwezig. Ook is de vlindertuin een geliefde plek in de tuin om even tot rust te komen en te genieten van alle bloeiende planten en de vele aanwezige vlinders.
Via Facebook kunt u wel op de hoogte blijven van leuke en interessante zaken:

De grote Abdijwinkel verkoopt naast kaarsen, keramiek, religieuze boeken, cdís en Abdijbier, nog diverse andere artikelen en is een bezoek meer dan waard. Ook zijn er in dit gebouw geregeld tentoonstellingen en is een klein museum aanwezig met onder meer archeologische vondsten van het terrein. Voor meer informatie over de activiteiten kijkt u op www.abdijvanegmond.nl.