logo

Groenwerkgroep Abdij van Egmond

BEGINPAGINA     De werkgroep     Project Levende Aarde     De tuinen     Contact

De tuinen

bostuin     moestuin     kruidentuin     vlindertuin     kas-tuin    boomgaard    parkweide    wandelroute    ontwikkelvisie

De kruidentuin
In het verleden was het belangrijk dat een abdij een kruidentuin en kennis van kruiden bezat. In 325 werd op het Concilie in Nicea besloten dat christenen de zieken dienden te verzorgen als één van de werken van barmhartigheid en als teken van naastenliefde. Grote abdijen werden gasthuizen voor zieken. In de kruidentuin bij een klooster stonden daarom vooral heilzame en geneeskrachtige kruiden. Keizer Karel de Grote (742-814) schreef in zijn Capitulare de Villis de aanplant van circa 70 soorten kruiden voor bij ieder klooster. Behalve de kruiden schreef de keizer ook de aanplant van allerlei fruitbomen en groenten voor. Om de band met dit verleden aan te halen is in 2013, in samenwerking met de Hortus uit Alkmaar, een kruidentuin aangelegd. In april 2016 is deze tuin aangepast.

De kruidentuin van de Groenwerkgroep Abdij van Egmond


In de kruidentuin staan een groot aantal verschillende kruiden. Enkele zijn:

  • Munt, Citroenmelisse en Rozenblad (kalmerend, rustgevend)
  • Kamille, Salie (tegen verkoudheid en griep)
  • Rozemarijn (tegen hoofdpijn)
  • Tijm (tegen hoest, keelpijn)
  • Verveïne, Oost-Indische Kers (helpt de vertering)
  • Kattenkruid (tegen slaaploosheid)
  • Ogentroost (tegen oogkwaaltjes)


De kruidentuin grenst aan het Stilteterras, waar u kunt genieten van de monastieke omgeving. Binnen het besloten deel van de abdijtuin ligt, vlakbij het abdijgebouw, nog een 2e kruidentuin, de "Tuin van Strabo" Deze kruidentuin is geïnspireerd op de voorschriften van de Duitse monnik Walahfrid Strabo (letterlijk: de schele). Hij was abt van het klooster in Reichenau en schreef in 842 een kruidenboekje met daarin 24 overwegend medicinale kruiden. Deze kruiden waren gebaseerd op de bovenstaande aanbevelingen van Karel de Grote. In het Openluchtmuseum in Arnhem is een reconstructie van de kruidentuin van het klooster Reichenau te zien. De tuingroep heeft (bijna) alle historische kruiden kunnen verzamelen om te planten in de Strabotuin.

Terug naar boven